OM HVEN

Hven indbyder til udflugter, overnatning og oplevelser. Øen i Øresund er det perfekte udflugtsmål, da det er let at komme til og har meget at tilbyde sine gæster.

VisitHven er en privat sammenslutning af seriøse aktører på Hven i samarbejde med Spar Shipping ApS. Hvis du ikke finder det information du søger på siden her kan Visit Landskrona, som er den officielle turistinformation for Hven og Landskrona, informere dig om seværdigheder, aktiviteter, arrangementer, overnatninger m.m.

ventavlan.se opdaterer de lokale Hvenboere arrangementer og åbningstider for deres foretagender, så skal du besøge Hven, er det en god ide at kigge forbi ventavlan.se for at se, hvad der sker lige netop den dag I vælger at besøge øen i Øresund.

Når I først er på øen findes der turistinformation på Tycho Brahe-museet. Nedenfor kan I læse en kort oversigt over natur, historie, Tycho Brahe samt lidt nyttig fakta om Hven.

NATUR

De græsbevoksede kyststrækninger, bedre kendt som “Backafallen”, løfter Hven op af havet på spektakulær vis og giver øen dens særegne form – som et hældende plateau. I kraft af sin form fungerer Hven som en stor udsigtspost for sine gæster, og den storslående udsigt over de svenske og danske kyster strækker sig hele vejen til Øresundsbroen. På baggrund af Backafallens særegne natur er området klassificeret som naturreservat. Den smukke rosen-katost (Malva alcea Fastigiata), der vokser på skråningerne og visse steder endda oppe på øen, er et eksempel på, at Backafallen er et specielt sted, der er værd at beskytte. Backafallens dramatik brydes dog enkelte steder af indbydende sandstrande. Hvis du får lyst til en dukkert i havet, så må du en tur ned på Hvens strande!

Hvens særegne natur kan langt hen ad vejen forklares med, at Hven også har en meget speciel historie. For 8-10.000 år  siden var Skåne og Sjælland forbundet med en landtange, og dét, der i dag er øen Hven, var landtangens højeste punkt. Således kan Hven være den del af Sverige, der først blev betrådt af mennesker, hvilket også kan forklare, hvorfor Hven er så rig på arkæologiske fund.

HISTORIE

Efter Roskildefreden (1658), hvor Danmark mistede Skåne, Blekinge og Halland til Sverige, var Hven stadig dansk et par år, men i 1660 overgik øen til den svenske stat. I århundrederne efter stod tiden stille på Hven, og først i starten af 1900-tallet skete der noget. Landbruget blomstrede op, og der blev anlagt teglværker på øen. Befolkningstallet voksede til 2.000. Men i midten af 1900-tallet var det forbi. Teglværkerne lukkede, og landbruget blev mekaniseret, så befolkningstallet faldt igen. I 1959 besluttede den svenske stat at ændre øens navn fra Hven til Ven. I dag bor der kun ca. 370 mennesker fast på Hven, og mange lever af det store antal turister, der besøger øen i sommerhalvåret.

TYCHO BRAHE

I anden halvdel af 1500-tallet blev Hven præget af Tycho Brahes tilstedeværelse og hans videnskabelige bedrifter, der har gjort Hven kendt langt uden for Sveriges grænser. Tycho Brahe blev født i 1546 på Knudstrup (Knutstorp) slot i Skåne, der på den tid var en del af Danmark. Efter have studeret rundt om i Europa gjorde Tycho Brahe den opdagelse, som blev startskuddet til hans videre karriere – han opdagede en ny stjerne, hvilket fik den danske konge til at indse Tycho Brahes videnskabelige kunnen. Kongen gav derefter den unge adelsmand Tycho Brahe øen Hven som len. På Hven skabte Tycho Brahe det, der i dag betragtes som et af de vigtigste steder i videnskabenshistorie. Midt på Hven forskede Tycho Brahe og hans assistenter målrettet i emner som astronomi, meteorologi og kartografi. I kraft heraf blev han en af de fem forskere, der dannede grundlaget for det moderne verdensbillede. Hans slot, Uranienborg, på Hven var i to intense årtier mødested for videnskabsmænd og kongelige fra hele Europa. Slottet blev revet ned i 1600-tallet, og i dag står kun den underjordiske del af hans observatorium, Stjerneborg, tilbage. Den tidligere Helligåndskirke, der ligger omgivet af en smuk renæssancehave midt på Hven, har siden 2005 dannet ramme om et moderne museum, der fortæller om Tycho Brahes liv og betydning. Så hvis I har lyst til at vide mere om den spændende historie om Tycho Brahe, hans videnskabelige resultater og hans liv på Hven, så bør I lægge vejen forbi museet!

KORTE FAKTS

Land: Sverige
Kommune: Landskrona
Afstand til Skåne: 4,5 km
Afstand til Sjælland: 7,5 km
Lændge: 4.5 km
Bredde: 2,4 km
Omkreds: 11.7 km
Areal: 760 ha
Højeste punkt: 45 m
Indbyggere: ca. 370
Valuta: SEK
Blomst: Rosen-katost
Dyr: Oldenborre

Sygeplejerskekonsultation på øen er åben alle hverdage fra 08.00-10.00. Telefon +46 418 720 60. Ved akutte tilfælde ring 112.

KORT OVER HVEN

Hven har mange stier og grusveje på kryds og tværs af øen. Med øens begrænsede areal er en tur på cykel tur oplagt for at komme rundt i det smukke landskab. Du kan downloade cykelkort over Hven her…

kortigen